Search our Site

logo

категория Литература

Публикуваме откъс от романа „βλάχος“ на Николай Янков и Елена Щерева,
който съвсем скоро ще можете да откриете по книжарниците в цялата страна.


Скриптеше кожата на самарите, докато конете трополяха по пътя. Бяха накичени като коледни елхи. От двете им страни висяха бъклици, мехове, брадви, опушени котли, вързопи и дори двуметрови чамови греди за чатурата, изпод които се кокореха кокошки. Тук-там от дисагите се подаваха главите на уморени дечица.

Заглавието на настоящата статия може да се чете по два начина. Единият препраща към жените и прозата, която пишат, докато другият - към жените и прозата, написана за тях. За предпочитане е колкото се може по-голяма гъвкавост когато се занимаваме с жените като писатели, така че двусмислието е умишлено. Необходимо е да си оставим място и за друго освен работата им, тъй като тя е повлияна от неща, които далеч нямат общо с изкуството.

Има места, където разумът умира, за да се роди истината на неговото отрицание. Когато пристигнах в Джемила, времето беше ветровито и слънчево, но за това – после. Най-напред трябва да кажа, че там царуваше дълбока, тежка, девствена тишина: като везна в равновесие. Крясъците на птиците, далечната песен на овчарската свирка, тропотът на козите, долитащата сякаш от небето глъч – тъй много са звуците, от които е изтъкана тишината и пустотата на тези места.

През „1984“ се набива на очи, че нещата в Океания са малко нередни. Първата ни улика би трябвало да бъде безбройните знаци, които казват "Големият Брат ви наблюдава". Повсеместната мръсотия, разрушение, грозота и нищета също намекват, че може и да не се намираме в работническа утопия. Гражданите се обличат идентично, гледат филми с взривявани на парченца бежанци и празнуват "Седмицата на омразата". Бирата е кофти, нищо не работи както трябва и правителството на пропагандата дудне по всяко време от деня. Часовниците удрят тринадесет.


Всички материали са част от
Creative Commons Attribution
No Derivatives 4.0 Int. License

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте новини всяка седмица.