Search our Site

logo

Гари Уиногранд (1928 г. - 1984 г.), американски фотограф, известен със своите спонтанни образи на хора в ежедневни ситуации, особено из улиците на Ню Йорк през 60-е. Неговите необичайни ракурси и тайминг, както и способността му да заснема странни и понякога невероятни конфигурации от хора, места и неща, го нареждат сред най-влиятелните фотографи на 20-и век. Уиногранд е изключително плодотворен и макар да умира едва на 56 г., успява да остави огромен фотографски архив, документирал американското общество в течение на три десетилетия.

Своята собствена естетика Уиногранд започва да изгражда през 60-е, когато тръгва из улиците на Ню Йорк “въоръжен” с Leica и широкоъгълен обектив. Учи от документални фотографи като Уолкър Евънс и Робърт Франк, взимайки от последния стремежа да улавя обектите си лишени от поза, както и зърнестата, шумна структура на филма с висока светлочувствителност. Започва да накланя камерата и нейния широкоъгълен обектив по такъв начин, че да улавя елементи, които поради близките дистанции на уличното снимане, не биха попаднали в кадъра при стандартна постановка. Тази практика води до необичайни композиции с перспективно изкривяване. Снимайки много кадри в бърза последователност, Уиногранд не се стреми към класическата за фотографията композиция. Техниката с наклонения кадър, в противоречие с традиционното му поставяне паралелно на хоризонта, се оказва изключително успешен експеримент, наложил се по-късно в годините като обичайна практика сред уличните фотографи. Този стил бързо е наречен “snapshot aesthetic” или естетика на моментната снимка, етикет отхвърлен от самия Уиногранд, тъй като не се съгласява с внушението за случаен подход без идеен фокус.

„Белите пясъци” не е типична за стила му фотография, ако изключим заснемането „в крачка”. Тук обичайната оживена градска среда е заменена от широките пространства на пустинята, филмът е цветен, а кадърът е построен класически, успоредно на хоризонта.

Ослепително белите пясъчни дюни, наситеното синьо небе, между тях преливащи от бяло към синьо облаци оформят хоризонта. Вляво – класически американски автомобил. В средата – две огнища за барбекю. По-напред виждаме фигурите на жена и момче. И двамата са заснети в гръб, всеки крачи в различна посока. Жената е облечена с къси панталони и синя лятна блуза, момчето е голо до кръста. Вдясно - заслон за пикник с маса и две пейки. До него виждаме мъж с ярко червена блуза без ръкави и дълъг черен панталон, под мишницата си носи торба. В сянката на заслона забелязваме и малко дете, което фигурата на мъжа почти скрива от погледа ни. Елементите са равномерно разпределени, вляво и вдясно от композициония център на фотографията, зает от двете огнища. Неопределеността на белия пясъчен пейзаж създава у наблюдателя чувство за присъствие отвъд време и място, подобно картина на Салвадор Дали. Фотографията, посочва Уиногранд, не се интересува от обекта като такъв, а от това как той би могъл да изглежда бидейки фотографиран, от неговия потенциал да бъде символ, да бъде носител на някакъв смисъл в рамките на кадъра. Баналният факт на белите дюни от гипсови кристали в щата Ню Мексико, заснети през лятото на 1964 г., е напълно ирелевантен. Поставени в рамките на кадъра те биха могли да наподобяват картина от нечий сън и тъкмо това е тяхното действително битие във фотографията. И все пак обектите на Уиногранд не са напълно редуцирани и „изсушени” от съдържание до чиста форма или символност. Всекидневното прозира и тук, и там, в отделни детайли, сякаш за да възвести спонтанността на мига.

На задното табло на автомобила е струпан багаж. Отворената задна врата е сякаш забравена, а мъжът някак небрежно е захванал торбата с ръката си. Те са, така да се каже, „не на мястото си”, което бихме могли да разчетем и като признак за движение. Тези детайли подсказват за липсата на предварителна аранжировка, което пък говори за фотографско постижение от най-висока класа. Бихме могли да определим композицията като динамична хармония.

Същностната характеристика на фотографския обект е тъкмо неговият потенциал да означава нещо различно от непосредствената си конкретност.Всички човешки фигури са заснети в гръб. Те остават за нас без-лични, лишени от присъщата на лицето индивидуализация, изисквайки от нас да бъдат разчетени през съдържанието на тяхната форма. Лицето или означаемото в човещката фигура, разгледана като знак (носител на съдържание за-себе-си) е преодоляно радикално от Уиногранд още с избора на гледна точка, като по този начин допълнително бива подчертана символната му наситеност. Това не е фотография на мъжа Х и неговата съпруга Y, с двете им деца и прочее. Не може да бъде и кадър предназначен да извика в съзнанието спомени за конкретни хора в даден момент от техния живот, каквото по същество представлява всяка семейна снимка. Фотографският обект на Уиногранд е Мъжът, Жената и Децата, в тяхната обобщена форма, а именно мериканското семейство от средата на 60-е. Самият автор описва снимането си като проявление на двойно уважение: веднъж, пред изобразителните средства и втори, пред обекта, който трябва да бъде представен такъв, какъвто е. Тук няма противоречие, защото същностната характеристика на фотографския обект е тъкмо неговият потенциал да означава нещо различно от непосредствената си конкретност, т.е. от онова, което така или иначе изобразява. Работата на добрия фотограф тогава, е да разчете и запечата в кадъра си тъкмо онази вътрешно присъща способност на обектите и средата, да означат нещо различно, нещо по-голямо от самите себе си. Разкриването се случва пред обектива в един решителен миг, уловен и съхранен за вечността. Миг, в който минало, настояще и бъдеще се вплитат в едно неразличимо цяло. Ние си даваме сметка, че чрез фотографията наблюдаваме обектът какъвто е бил, а не какъвто е. Символният потенциал, макар и вътрешно присъщ на обектите, проблясва в ограничените отрязъци от времето.

Символът и ядрото на патриархалното семейство – огнището, е заменено, в този постмодерен сън, от тенекиено барбекю насред пустошта.Онова, което бихме могли да определим като studium (по прочутата трактовка на Р. Барт) или онова предизвикващо среден афект общо обглеждане на фотографията, е почти сюрреалистичната пустинна среда, насред която е разположено едно американско семейство от средата на 60-е. Пробожда ни ( punctum - конкретното нещо, което привлича вниманието ни, което ни “говори” в кадъра) неизбежната съпоставка с типичната фамилна фотография от началото на 20-и век, в която виждаме членовете на семейството наредени един до друг, в строго определен ред, демонстрирайки близостта и взаимната си принадлежност. Символът и ядрото на патриархалното семейство – огнището, е заменено, в този постмодерен сън, от тенекиено барбекю насред пустошта. Споделените удоволствия изместват споделената традиция. Тежестта на патриархалното е подменена от лекотата на наслаждението. Наслаждението обаче, е индивидуално по природа и не притежава потенциала да сплотява, да оформя семейната цялост. Във фотографията си Уиногранд сякаш е уловил този разпад на класическото семейство и атомизирането на индивида, в едно десетилетие наситено с бурни политически и социални промени.

През 70-те Уиногранд се мести в Лос Анджелис, обикаляйки между Холивуд булевард, Венис Бийч и Международното летище на Лос Анджелис. Вниманието му привличат места, които събират аутсайдери и странни птици, като нощните кина и стриптийз баровете. От този период до смъртта си, Уиногранд снима изключително интензивно, но не обработва дори и малка част от хилядите си заснети ленти. Белите пясъци, макар и изключение, е една от онези творби, които завинаги ще оставят място за Уиногранд в историята на фотографията.

Еднократно
 EUR

случайни статии

Философия
Що е код?Всички материали са част от
Creative Commons Attribution
No Derivatives 4.0 Int. License

Получавайте новини всяка седмица.